Spordan Kaç Saat Sonra Yemek Yemeliyiz?

  



 Spordan Kaç Saat Sonra Yemek Yemeliyiz?






  Yoğun bir çalışmanın ardından, yoğun bir çalışma ile kastettiğim ise 1-1.30 saat arası yapılan ve kasların gerçek anlanda zorlandığı bir çalışmadır, vücudun kullanması için gerekli olan bazı besinlere ihtiyacı vardır.

  Yaptığımız yoğun egzersiz sırasında kaslarımızda bir yıkım meydana gelir ve glikojen depoları boşalır. Bu süreçte kasların tekrar kendini toplaması için besine ihtiyacı vardır. Bu süresin ismi ise Glikojen Aralığıdır.

  Bu aralıkta ise kaslar en çok karbonhidrat ve proteine ihtiyaç duyar. Glikojen aralığı spor sonrası yaklaşık 20-65 dk arası devam eder. Bu süreç içinde kaslara ihtiyacı olan protein ve karbonhidratı göndermeliyiz. Böylece tüketilen karbonhidratlar glikoza dönüşerek kas hücrelerine girişi sağlanır. Proteinler ise kaslar tarafından glikozunda yardımı ile emilir. 


Spordan Sonra Yemek





 Bu aralıkta kasların, protein ve karbonhidratları daha iyi kullanabildiği bir zaman yoktur. Spor sonrası alınan bu besinler kasların daha güçlü ve sağlıklı bir şekilde tekrar oluşmasında müthiş destekleyicilerdir. Uzun ve yorucu bir antremandan sonra uzun süre aç kalmak sadece kalori yakmanızı kolaylaştırır. Kasların tam anlamıyla yapılanması ve şekle girmesi için spordan sonra mutlaka karbonhidrat ve protein alınmalıdır.


 Bu yüzden spordan sonra en geç 30 dk içerisinde bol karbonhidrat ve protein içeren besinleri almayı unutmayınız. Bu yaptığınız spordan tam verim almanızı sağlayarak daha hızlı bir şekilde şekle girmenizi kolaylaştıracaktır.


Spordan Sonra Yemek Yemezsek?

 Spor sırasında kas yıkımları gerçekleşir. Bu yıkımların tekrar eski haline gelmesi için vücuda bir enerji girişi olmalıdır. Eğer spor sonra yemek yemeye özen göstermezseniz kaslarınız zayıflamaya başlayacaktı ki bu da sıkı spor yapan bir kişinin asla istemeyeceği bir şeydir.


Spor Sonrası Ne Yemeliyiz?

Bunu uzun ve ayrı bir yazı olarak paylaşacağım fakat şuan sadece üstündünden geçmek istiyorum. 

Spor sonrasında protein ve karbonhidrat oranı yüksek yenebilecek besinler; yumurta, yoğurt, portakal suyu, balık, et, tavuk, çilek, salata, avokado, nohut, mercimek ve kividir. 

   Sizlerde yaptığınız sporun boşa gitmesini istemiyorsanız mutlaka beslenmenize özen gösterin. Sporun en güzel yanı sağlıklı bir beden ve sıkılaşmış güzel bir vücuttur.









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Günlük Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Ekim Ayı Meyve ve Sebzeleri