Kısırın Yolculuğu


Kısırın Yolculuğu





Bu 200 gramlık köftelik bulgurun kısıra dönüşmesinin güzel hikayesi...

Düz bir tepsi üzerine sereserpe yayılmıştı bulgur. Üzerine gelecek buhrandan habersiz dinlenmekte ve tepsinin tadını çıkarmaktaydı. Birden tepesinden kaynar sular dökülmeye başladı. Çok sıcaktı ne yapacağını bilmiyordu ve kaçacak hiç bir yer yoktu. Kaynar su bulgurun üzerine çıkacak kadar dökülmüştü. Sonra olabilecek en korkunç şey oldu ve her yer kapkaranlık oluverdi. Bunun sebebini çabucak anladı. Üzerine kocaman bir kapak kapatılmıştı. Kaynar sudan çıkan buharla kendini kaybetmişti ve tüm bedenini suyun ele geçirmesine izin verdi. 15 dk sonra karanlık bir anda gitmişti. Her yer yeniden aydınlıktı. Şimdi olacakları merakla beklemekteydi ılık bedeniyle...


Bir süre sonra üzerine kırmızı ve güzel kokulu birşeyler döküldüğünün farkına vardı. 2 yemek kaşığı salçaydı bu. Birisi domates, birisi biber... Salçadan sonra gelen 3 yemek kaşığı zeytinyağı ile artık dönüşümünün farkına varmıştı. Kokuları o kadar güzeldiki bir an önce bedeninin her zerresine karışmasını istiyordu bu lezzetlerin. Karışma başladı ve her kaşık darbesinde daha da serinliyordu.Bu serinleme salça ve zeytinyağınn tam karışımı ile zirveye ulaşmıştı. Sıradaki şey için heyecanlamaya başlamıştı artık sabrı kalmamıştı. Sonra üzerine dökülen sarı, su kıvamında bir şey hissetti. Evet bu kesinlikle limondu. Limonun kokusu ve ekşiliği ile tanımamak imkansızdı. 1.5 limon limonun suyu karışmıştı iliklilerine. Karışım başlamadan sanki kar yağmaya başladı. Bir çay kaşığı tuz üzerine umarsızca serpiliyor ve karışım için haber veriyordu sanki. Evet karışım tekrar başladı ve artık kısır olma yolunda tek ihtiyaç duyduğu biraz yeşillikti. Olgunluğu hisseden ve lezzetinin farkında olan kısır artık yeşillikleri için sabırsızlanıyordu.

Beklediği o an gelmişti. Yeşillikler bir bir üzerine dökülüyor, kokuları ve tatlarıyla kısıra renk ve lezzet cümbüşü kazandırıyordu. 1 demet yeşil soğan, yarım demet kıvırcık, biraz nane ve biraz da maydanoz. Son karıştırma darbeleri ile yeşillikle bütünleşen kısır artık hayata atılmaya hazır. Kendinden emin görüntüsü ile renkli tabaklarda yerini almaya başladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Spordan Kaç Saat Sonra Yemek Yemeliyiz?

Günlük Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Ekim Ayı Meyve ve Sebzeleri